سفارش تبلیغ
صبا ویژن
آفریده را فرمان بردن نشاید آنجا که نافرمانى آفریننده لازم آید . [نهج البلاغه]
لوگوی وبلاگ
 

آمار و اطلاعات

بازدید امروز :14
بازدید دیروز :0
کل بازدید :10590
تعداد کل یاداشته ها : 12
103/10/4
9:54 ع

تاریخ فولادمحله :

        فولادمحله در روزگاران باستان بخشی از ایالت پارت به شمار می رفت در دوران هخامنشیان تحت سیطره و نفوذ شاهان هخامنشی قرار داشته و حکمرانانی از سوی شاهان هخامنشی بر این ناحیه حکومت می کردند . در دوران ساسانیان خاندان فیروز اول و کاووس تا دوران اسلامی بر این ناحیه حکومت کردند در زمان دوران اسلامی باو (نوه کاووس)بنیانگذار حکومتی به نام آل باوندیان شدو جبال هزار جریب فولادمحله را محل اقامت خود برگزید این خاندان که به اسپهبدان طبرستان مشهور بودند در زمان خود فولادمحله را در شمار سرزمین طبرستان شناختند در زمان انوشیروان این سرزمین به کاون (قارن) واگذار شد این خاندان به قارن وند مشهور بودند و تا سال 225 هجری قمری بر این ناحیه و بخش بزرگی از طبرستان حکمرانی کردند که مشهور ترین این خاندان مازیار بود فولادمحله در واقع حصار محکم قارنیان بوده که آل قارن ذخیره ها و خزینه ها در این محل داشته اند . در طی دوران اسلامی فولادمحله زیر نفوذ حاکمان مازندران بوده و به آنان مردان جنگجو و خراج پرداخت می کردند و همواره این حاکمیت تا پایان حکومت پهلوی به صورت نفوذ رئیس و کد خداادامه داشته است .

محل استقرار قبلی مردمان فولادمحله در کوههای اطراف فولادمحله که گذشتگان آن را 70 ده قلمداد می کردند بوده است که در زمان سلطنت کریم خان زند توسط عالم معروف منطقه فولادمحله و بخشی از مازندران به نام شیخ فاضل که به دستور کریم خان زند این منطقه در قبول او بوده است به تپه ای که در حال حاضر در داخل فولادمحله کنونی قرار دارد اسکان داده شد و این کار برای رهایی از ظلم و تهدید همسایگان شمالی خصوصا ترکمنها و یاغی ها صورت گرفته بود از جمله تدابیری که شیخ فاضل برای محافظت از جان و مال افراد اندیشیده بود کندن خندق و حصار کشی دور تپه ودر نظر گرفتن دو دروازه و دو پل ارتباطی برای ورود و خروج افراد از قلعه بوده است همچنین شیخ فاضل بنای مسجد ،مکتب خانه و حمام خزانه ای را هم تدارک دیده بود که به دلیل نوسازی مسجد و احداث حمام بهداشتی در همان نقطه ، اثری از آن بناها نیست .قدمت فولادمحله بر اساس کاوش ها و بررسی های انجام شده در قبرستان سر به 5500 سال قبل از میلاد بر می گردد.

 صنیع الدوله در سفر نامه خود معروف به مطلع الشمس در عبور از این منطقه می نویسید :« ... از تنگه پرور گذشته چمن رسم رودبار است در کمال سر سبزی وخرمی در انتهای این چمن دو راه است یکی در طرف جنوب شرقی که از آهوان به سمنان می رود ،دیگری در سمت مشرق که راه فولادمحله است در میان راه رسم رودبار - فولادحله آب سرد دیده می شود ودر کوههای طرفین راه اشجار جنگلی بسیار است .قریه فولادمحله که از قرای دودانگه مازندران است در ابتدای جلگه واقع شده که موسوم به سلطان میدان است . آبادی در بالای تپه واقع و تقریبا 300 خانوار است یک باب حمام و دو مسجد دارد پیش از این آبادی در تنگه که در طرف غربی جلگه است بوده و آثار و ابنیه و قبور کهنه آن ابادی هنوز نمودار است . در فترت زندیه ابادی از تنگه مزبور به این تپه که مصنوعی به نظر می اید نقل کرده اند و حصار و خندقی هم به دور آبادی کشیده و حفرنموده که آثار حصار و خندق در بعضی جاها هنوز باقی است . در این او.ان عالمی که در فولادمحله ساکن می باشد اخوند ملاعلینقی است که از فضلا و علمای فقه و اصول و مرجع امور شرعیه اهالی است . در وجه تسمیه این قریه گویند فولاد نامی از اهالی خراسان قبل از استیلای عرب بر عجم به این ناحیه امده و بنای این قریه را نهاده و چون اهالی مازندران قریه را محله می گویند اینجا را فولادمحله نامیده اند. اما جلگه سلطان میدانی یا سلطان میدان از قریه مذکور  سلطان سنجر سلجوقی در فصل تابستان به این نواحی آمده و این جلگه شکار گاه او بوده ودر آن آهو و گور صید می نموده و لهذا موسوم به سلطان میدانی شده ، چمنی نیز در این جلگه می باشد که ان را نیز سلطان چمنی می نامند و می گویند این چمن مرتع مراکب سلطان سنجر بوده است »

 در فرهنگ دهخدا ، ذیل کلمه فولادمحله به نقل از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 3 چنین آمده است : «فولادمحله دهی است از بخش دودانگه ساری که دارای 300 تن سکنه است آب آن از 7 رشته قنات و چشمه تهیه و محصول عمده اش غله و لبنیات است و زنان شال ، گلیم و کرباس می بافند.»

در کتاب سازمان جغرافیایی ارتش فرهنگ جغرافیایی استان دوم سال 1329 آمده است :« فولادمحله از هزار جریب و قریه معتبر است که با پانصد خانوار و مرکز تابستانی حکام هزار جریب می باشد »

وجه تسمیه : فولادمحله از دو واژه فولاد و محله ترکیب شده است که براستناد کتاب فرهنگ معین و کتابهای تاریخی ، فولاد یا به عبارتی اولاد به حاکم و پهلوانی گفته می شد که درقبل از نفوذ اعراب به ایران در منطقه فولادمحله حکمرانی می کرد و نماینده دیو سفید مازندران در این منطقه بوده است فولاد که در شاهنامه از او به اولاد یاد می برد خان هفتم رستم به شمار می رفت که در دست رستم گرفتار شده و به ناچار در صدد نشان دادن جایگاه دیو سفید برای ازادی کیکاووس پادشاه ایران زمین بر می اید و و واژه محله، مالکیت این منطقه را به فولاد می دهد

علما و شهدا : در دورانهای مختلف مردم فولادمحله از برکت علما و نشر احکام و مسائل دینی و تعلیم علوم دینی و قرآنی بی بهره نبودند و در این زمینه با توجه به کلاسهای علوم دینی و قرآنی بسیار غنی بوده اندعلمایی به نامهای حضرات آیت ا... میر صالح موسوی ف ایت ا.. میر حسین موسوی ، آیت ا... سید مصطفی موسوی حجت السلام سید رضا موسوی ، حجت الاسلام سید محمد موسوی، حجت الاسلام سید مرتضی موسوی ، حجت السلام سید رضا موسوی فولادی ، حجت السلام سید مهدی موسوی ، و روحانی مجاهدحضرت حجت السلام والمسلمین سید محمد موسوی از فضلا و علمای فقه و اصول و مرجع امور شرعیه مردم بوده اند که از مهمترین مدرسان می توان آیت ا... سید مصطفی موسوی را نام برد که از شاگردان بنام آیت ا... آقاسید ابوالحسن اصفهانی و هم مباحثه ای ایت ا... بروجردی و از مدرسان حوزه علمیه نجف اشرف بوده است و در این میان مجاهدت حجت الاسلام و المسلمین حاج سید محمد موسوی فولادی (رحمه ا.. علیه)که در تبین دین مبین اسلام و آگاه نمودن مردم در جریان پیروزی انقلاب اسلامی تلاشها و زحمات زیادی را متحمل شد قابل ستودن می باشد . در حال حاضر حجت السلام سید محمد شعیب موسوی و سید محمد صادق موسوی وحجت السلام محمد رضا محبوبی پاسخگوی مسائل و مشکلات شرعی واز مبلغان و ناشران علوم دینی در فولادمحله می باشند . فولادمحله در طول 8سال جنگ تحمیلی 265 رزمنده 75 جانباز ،یک ازاده و 20شهید را تقدیم اسلام و انقلاب نموده است که مرقد مطهر این شهیدان در فولادمحله و شهرستان ساری می باشد.

[خلاصه کتاب در دست تالیف سیمای فولادمحله[ بخش تاریخ ] تالیف سید رضی موسوی فولادی ]


  
  
<      1   2